Latvisko sajūtu brīvdienas Latgalē – LATVJU PIRTS UN ZAĻU FESTIVĀLS 2019’

Publicēts : 20.maijs.2019

Jau otro gadu jūnija sākumā aicinām uz latvisko sajūtu brīvdienām Latgalē – LATVJU PIRTS UN ZAĻU FESTIVĀLU 2019.

Šogad Festivāls noritēs trīs dienas: no 7. Līdz 9.jūnijam Daugavpils novada Višķos, Višķu estrādē, pie skaistā Luknas ezera un pulcēs vienkopus Jelgavas, Ozolnieku, Gulbenes, Daugavpils, Ilūkstes un citu novadu pirtniekus, zāļu un ārstniecības augu vācējus un stādu audzētājus, vietējos mājražotājus un amatniekus, un citus jomas profesionāļus no Latvijas un ārvalstīm. Pasākumā ir mīļi gaidīti visi pirts, pļavu un mežu mīļi, dārziņu īpašnieki un ikviens interesents, kuram ir tuvs latvisks, veselīgs dzīvesveids caur pirti un saikni ar dabu pļavā, mežā un dārzā.

Uz lielās Višķu estrādes skatuves katru festivāla dienu viss par pirts, zāļu un augu tematiku:

  • noderīgas tematiskās lekcijas
  • meistarklases
  • radošās darbnīcas

Ļausim augu vibrācijām ieplūst un aizraut sevi. Celsim godā Latgales un Zemgales reģiona pirtnieku prasmes, zāļu vācēju un augu audzētāju bagātību – tapsim dziļāk zinoši par vīnogu, zemeņu, alvejas, citronliānu, irbeņu, vībotņu, ievu, biškrēsliņu un daudzu citu augu vēstījumu, pareizu audzēšanu, ievākšanu, sagatavošanu un izmantošanu cilvēka spēkam un labsajūtai.

Demonstrāciju stikla pirtiņā visu festivāla dienu garumā – pirtnieku meistarklases un demonstrējumi, kā arī blakus dažādās pirtiņās un nojumēs rosīsies pirtnieki, masieri un veselības praktiķi. Bērnus priecēs īsteni latviskas radošās nodarbes ar dabas noslēpumiem. Darbosies arī mājražotāju, amatnieku un vietējo ražotāju tirdziņš.

Piektdienas vakara noslēgumā esi klāt Ābeļdārza uguns rituālā ar rāmu, noskaņām bagātu kokles skaņu koncertu, sarunām pie uguns un ogļu mīšanu. Sestdienas vakara noslēgumā – būs koncerts un danči kopā ar grupu “IĻĢI”.

Festivāla mērķis ir kopīgi ar pirtniekiem, zāļu un stādu audzētājiem, vācējiem un tradīciju glabātājiem atcerēties un apkopot šī reģiona bagātās zināšanas par seno latvju saimnieču lepnumu – “Veselības dārzu”, lai pie mūsu pirtiņām, katrā dārzā, terasē un uz mājas palodzes bagātīgi plauktu vērtīgie pašmāju augi kā palīgi cilvēka veselībai, priekam un labsajūtai.

Šis festivāls ir latvisko sajūtu svētki brīvā dabā kā lieliem, tā maziem – ikviens atradīs sev ko noderīgu Višķu estrādes apkārtnē pie skaistā Luknas ezera.

Apmeklētājiem ieeja pasākumā ir BEZMAKSAS – pasākuma programmā lekcijas, meistarklases, radošās darbnīcas un vakara koncerti. Festivāla laikā darbosies arī tematiskais mājražotāju, amatnieku un vietējo ražotāju tirdziņš un būs iespēja baudīt individuālas pirtnieku, masieru un veselības praktiķu pakalpojumus. Festivāla norises vietā aizliegts ienest un lietot līdzi atnestus alkoholiskos dzērienus un citas apreibinošas vielas.

Festivālu organizē biedrība “Lauku partnerība “Lielupe”, Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi” un biedrība “Sateka”, sadarbībā ar biedrību “Latvju pirts un SPA asociācija”, Daugavpils pagasta pašvaldību un Višķu pagasta pārvaldi.

Festivāls ir Leader starpvalstu sadarbības projekta “Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!” pasākums. Projekts “Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam” (18-00-A019.333-000006) tiek īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.—2020. gadam pasākuma “Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” ietvaros.

Papildus informācija par festivālu: facebook: pirtsfestivals un www.lpsa.lv, https://daugavpils.partneribas.lv, www.partneribalielupe.lv., http://www.sateka.lv.

Pilna festivāla programma būs pieejama drīzumā.

Dalībnieku pieteikšanās –  no 17. maija līdz 3. Jūnijam.

Tiekamies festivālā – dabas skaņu, smaržu, krāsu un izjūtu ceļojumā!

NOLIKUMS pakalpojumu sniedzējiem un preču tirgotājiem ir atrodams šeit: NOLIKUMS Latgalei 2019

Dalībnieku pieteikuma anketa šeit: Dalībnieka pieteikums