Daugavpils novadā tiks piedāvāts jauns pakalpojums – mirušo mīļdzīvnieku kremēšana “BioBēres”

Uzņēmums SIA “AKAI” projekta ietvaros “Pakalpojumi iedzīvotājiem mīļdzīvnieku kremēšanas jomā” (Nr.16-03-AL28-A019.2101-000019), ko līdzfinansē Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) LEADER programma Daugavpils novadā pašlaik veic iekārtas uzstādīšanu, lai no nākošā 2018.gada pavasara uzsāktu sniegt kremēšanas pakalpojumus, pieņemot no privātpersonām vai organizācijām mirušo suņu, kaķu vai citu neliela izmēra dzīvnieku ķermeņus (līķus). Tiek sagatavots labiekārtots laukums un pievadceļš kremēšanas iekārtas uzstādīšanai, pasūtīta profesionāla kremēšanas iekārta.
Projekta pieteikums sagatavots un guvis atbalstu vietējās rīcības grupas biedrības „Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi”” sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015.—2020. gadam izsludinātajā projektu pieteikumu iesniegšanas 1. kārtā. Projekts īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.—2020. gadam pasākumā „Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējumu. Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu administrē Lauku atbalsta dienests.
Kremēšanu varēs veikt arī katram dzīvniekam atsevišķi, tādēļ, ja klients vēlēsies, pelnus varēs saņemt atpakaļ paša izvēlētā traukā – urnā. Pakalpojuma sniegšanas vieta būs Demenes pagasta, Vēži-1. Līdz šim Latgales reģionā tādas iespējas nav bijis. Ikdienā par šāda pakalpojuma nepieciešamību visdrīzāk neviens neaizdomājas, tomēr problēma eksistē – ko lai dara, ja miris mājdzīvnieks?
Daudzi no mums labprāt iegādājas un kopj mājas mīluļus – suņus, kaķus, putnus vai citus mīļdzīvniekus. Suņa vai kaķa mūžs ir īsāks nekā cilvēkam, tādēļ dzīvnieku īpašniekiem agrāk vai vēlāk nākas risināt delikātu jautājumu – kur un kā apglabāt mājas mīluli pēc tā nāves? Pašlaik daudzos Latvijas reģionos, tai skaitā Latgalē, tā ir problēma, jo nav legālu dzīvnieku kapsētu, tomēr dzīvnieki iet bojā no vecuma, slimībām vai nelaimes gadījumos ik dienu… Var uzticēt mirušā dzīvnieka utilizāciju veterinārajai klīnikai, bet tad šos līķus sasaldē un nodod vienā blāķī kā atkritumus specializētam atkritumu savācējam, tādēļ dzīvnieka īpašniekam tas emocionāli var būt grūti pieņemams. Daudzi dzīvnieki tiek nelegāli aprakti pilsētas parkos vai pagalmos, kas rada apdraudējumu videi un sabiedrības veselībai. Tādēļ iespēja legāli un ar cieņu apglabāt savu lutekli būs atvieglojums skumjā brīdī atbildīgiem dzīvnieku saimniekiem.

Vairāk informācijas par projektu „Pakalpojumi iedzīvotājiem mīļdzīvnieku kremēšanas jomā” un projekta īstenotājiem:
tālr.: 27770856;
e-pasts: akai.animal@gmail.com
Sergejs Slabkovskis