Sarunas par kopienas drošību Dārza svētkos

Publicēts : 09.septembris.2024

Pārmaiņas var sākties tikai kopienas iekšienē, tas nozīmē – kopienas domāšanā un apziņā. Un ne jau katru dienu jāizpilda kādi lieli uzdevumi, reizēm pietiek būt par atbalsta plecu, traku ideju sarunu biedru vai sirsnīga vārda teicēju.

Kādā nesen redzētā filmā galvenie varoņi runāja par to, kā novērtēt padarīto. To raksturo atbildes uz diviem jautājumiem: “Vai tu dzīvē esi atradis prieku?” un “ Vai esi dāvājis prieku citiem?” Kamēr baudām saullēktus un sagaidām saulrietus, prieka radīšana ir mūsu rokās un sirdīs.” (@Ināra Groce Žurnāls A12)

Šovasar Partnerība “Kaimiņi” sadarbībā ar Preiļu un Līvānu partnerību Kūpā un Krāslavas rajona partnerību radīja dāvāja prieku citiem organizējot Dārza svētkus, kuru galvenā tēma – drošība, nav ikdienišķa izvēle tādiem pasākumiem.

Drošības jautājums tika iztirzāts ļoti plaši, sākot ar savu personīgo drošību, kur zemessargi stāstīja par 72 stundu somu, kura var noderēt jebkurā kritiskā situācijā, tad Oksana Soročina stāstīja par medijpratību un drošību internetā un Ieva ar Dainu no Kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas” runāja par kopienas – vietas no kuras es nāku drošību.

Lai gan visiem dārza svētkiem bija viens saturs, katrs no notikumiem atšķīrās ar formātu kādā tas tika organizēts.

Līksnas muižas parkā (Augšdaugavas novads) Dārza svētki piektdienas vakarā pulcināja biedrības “Mūsu Līksna” aktīvistus un tuvākos kaimiņus. Sarunas un omulīgā gaisotne turpinājās vēl ilgi pēc tam, kad runātāji savu sakāmo jau bija pabeiguši.

Adamovā (Krāslavas novads) Dārza svētkus moderēja Roberto Meloni, kas piešķīla pasākumam savu dzirkstelīti un arī daļa no dalībniekiem nāca uz pasākumu, lai satiktu klātienē Roberto un kā papildus pievienoto vērtību ieguva arī informāciju par drošību.

Pelēčos (Preiļu novads) dalībnieki pulcējās ne tikai uz Dārza svētkiem, bet arī lai godinātu ciema aktīvākos iedzīvotājus ar “Viedā ciema” statusa iegūšanu, kas padarīja Dārza svētkus svinīgākus.

Svente (Augšdaugavas novads)svinēja savus pagasta svētkus organizējot lielo Dārza svētku notikumu un aicinot apmeklētājus apstāties ikdienas steigā un izbaudīt mirkli ar vēsturisko deju meistarklasi Franču baroka meistardarbu pavadībā, amatiermākslas kolektīvu koncertu vakara noslēgumā. Sarunas par drošību bija daļa no Sventes svētku notikuma un lieliski to papildināja.

Rudzāti (Līvānu novads)veidoja savus Dārza svētkus paši. Tie izvērtās par lielisku vietējās kopienas saliedētības pasākumu, kur kā odziņa uz tortes bija Smelteru amatierteātra EU izrāde, kas ļāva izsmieties līdz asarām.

Turpinot īstenot Britu Padomes Latvijā finansēto projektu “Kopienas drošības – noturīgas sabiedrības atslēga” tiekamies noslēguma forumā Indrā (Krāslavas novads) 31.oktobrī.