SIA Biolett ogu un augļu saldēšana un liofilizācija

SIA” Biolett” jau no 2009.gada ir sertificēta kā bioloģiskā saimniecība, kas nodarbojas ar aroniju audzēšanu, plūškoku ziedu žāvēšanu -tējai, kā arī plūškoku augļu, un aroniju sulas izgatavošanu. Tiek žāvēti arī mežrozīšu augļi – tējai. Galvenais, mūsu saimniecības novirziens ir aroniju audzēšana.

SIA “Biolett” īpašniece Helena Konopecka savu bioloģisko saimniecību ir izveidojusi uz no vecākiem mantotās zemes. Šeit viņa ir uzaugusi un pavadījusi savu bērnību. Pēc tam, kad viņa aizbrauca mācīties uz ārzemēm, ilgus gadus, saimniecība bija atstāta novārtā. Pēc ilgām pārdomām un izvērtēšanas, viņa pieņēma lēmumu atgriezties un realizēt plānoto saimniecības izveidi, kopā ar savu dzīvesbiedru  no Vācijas, Guntheru Sachs, lai varētu veidot, darboties un ražot, ar perspektīvu uz nākotni. Arī dzīvesbiedrs Gunthers piedalās, atbalsta un visādi veicina saimniecības attīstību.  Tā kā saimniecības platība ir pietiekami liela, tiek plānoti vēl daudzi un dažādi projekti, piemēram – brīvdienu māja ar pirti, bērnu iepazīstināšana ar dabas procesiem,un citi.

SIA “Biolett” ir īstenots projekts nr.22-03-AL28-A019.2104-000012 “Bioloģiski liofilizētu ogu ražošanas līnijas izveide” Projekta attiecināmās izmaksas 26052.15 EUR, publiskais finansējums 18236.50 EUR. Nopirkta sublimācijas iekārta un saldēšanas iekārta.

Sublimācija, ko sauc arī par liofilizācijas procesu, ir aukstā kaltēšana, kuras laikā produkti tiek sasaldēti, līdz mitrums izdalās un tiek iegūts sauss produkts, kurš satur gandrīz visus ogās un augļos esošos vitamīnus un minerālvielas. Gala rezultātā tiek iegūts kraukšķīgs un dabīgo krāsu saturošs produkts.

Sublimācijas iekārtas ir vienas no tām, kuras pēc apstrādes visvairāk saglabā gala produktos visas minerālvielas un vitamīnus. Sublimācijas iekārtas vispirms tika izmantotas ēdienu izgatavošanai kosmonautiem kosmosā.

Saimniecībā ir iestādīti četri tūkstoši aroniju krūmu, no kuriem viens tūkstotis ir papildināts šogad. Nākotnē ir plānots no šiem aroniju krūmiem iegūt sublimēto un saldēto ogu produkciju, ar kuru mēs plānojam apgādāt klientus, veselīgai dzīves kvalitātei.

Bet mūsu galvenā mērķauditorija ir realizēt produkciju vairumtirdzniecībā. Šajā virzienā mums ir jau iestrādes ar Vācijas firmu, ar kuru ir noslēgts sadarbības līgums.

Esam uzstādījuši arī saules paneļus, lai varētu nodrošināt ražošanas procesu darbību ar videi draudzīgas enerģijas izmantošanu. Darbojamies un darbosimies ar domu,piedāvāt daudzus un dažādus produktus cilvēkiem, kuru dzīves vadmotīvs ir – veselīgs dzīves veids.