Dārza svētki Preiļu, Krāslavas un Augšdaugavas novados – iedrošinājums līdzdarboties

Publicēts : 25.septembris.2023

Biedrība “Partnerība “Kaimiņi”” sadarbībā ar Biedrību “Preiļu – Līvānu novadu partnerība “KŪPĀ”” un biedrību “Krāslavas rajona partnerība” realizē Britu Pārstāvniecības Latvijā projektu “Dienvidlatgale ceļā uz iedzīvotāju līdzdalību”.

Projekta mērķis motivēt cilvēkus piedalīties vietējās nozīmes aktivitātēs, iedrošinot paust savu viedokli un mācīties pieņemt, ka viedokļi var atšķirties arī vietējās kopienas mērogā.

Projekta ietvaros notika 12 dārza svētki, tādējādi turpinot pilsoniskās līdzdalības aktivitātēs pēc iespējas tuvāk Augšdaugavas, Krāslavas Preiļu un Līvānu novadu lauku un mazpilsētu iedzīvotājiem.

Augšdaugavas novadā pasākumi notika Eglainē, Vecsalienā, Nīcgalē un Demenē.

Bebrenieši paši ielūdza organizatorus uz sarunu. Kā tā noritēja lasi te http://www.manabebrene.lv/lv/bebrenes-pagasta-iedzivotaju-tiksanas-2023/

Kvalitatīvu informācijas apmaiņu, saturīgas sarunas, diskusijas un lielisku atmosfēru nodrošināja moderators Āris Ādlers. 

Iedzīvotāju līdzdalība – šie divi vārdi izskanēja visos pasākumos vairākkārt, jo arvien nozīmīgāka loma tiek piešķirta iedzīvotāju dažādajiem līdzdalības veidiem. Gan teorētiski, gan praktiski stāstījām un diskutējām par dažādām līdzdalības iespējām, ko iedzīvotājiem piedāvā pašvaldības.

Katros Dārza svētkos bija kāds īpašais viesis – Dekšāres iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Jolanta Smane, Maltas iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšsēdētājs Juris Dombrovskis un Vija Piziča, Viļānu iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšsēdētāja. Šo īpašo viesu stāstījums bija kā iedrošinājums Augšdaugavas, Krāslavas un Preiļu novadu iedzīvotājiem, kā arī jaunizveidotajām Preiļu novada iedzīvotāju konsultatīvajām padomēm uzsākt darbu, nospraust mērķus un rīkoties sava pagasta interešu aizstāvībai.

Galvenās atziņas, kuras ir izkristalizējušās pēc notikušajiem pasākumiem apkopojot anketās paustos viedokļus:

  • katrā kopienā ir vajadzīgs līderis, kurš “spēj aizraut, pavilkt sev līdzi”;
  • vēlme darboties un lokālpatriotisms, piesaiste vietai, tikai tad var panākt vēlamo;
  • cilvēks – darītājs, kurš spēj var un grib;
  • cieņpilna saruna, komunikācija;
  • iedzīvotājiem ir vēlme darboties, nepieciešama kvalitatīva informācija;
  • atbalsts savā kopienā un no augšas

Dārza svētkos kuplā pulkā smēlāmies iedvesmu jauniem darbiem un izaicinājumiem, ieguvām noderīgu informāciju, kas palīdzēs sekmīgi īstenot ieceres un attīstīties.
Lai mums visiem kopā un katram atsevišķi izdodas! Lai TOP!