Gulbenē notika apmācības projekta “Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam” ietvaros

Publicēts : 07.novembris.2018

30.un 31. Oktobrī Gulbenē Viesu namā Mīlmaņi norisinājās LEADER starpvalstu sadarbības projekta „Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!” apmācības, kuru laikā apmācību dalībnieki tika iepazīstināti ar ārstniecības augu audzēšanas un izmantošanas nosacījumiem, vilnas produktu pozitīvajām īpašībām, kā arī caur teorētisku un praktisku darbošanos uzzināja Latvju pirts atšķirības no pirtīm citviet pasaulē un apguva pamatiemaņas veselīgai pirtī iešanai. Apmācību dalībnieku un lektoru vidū bija pārstāvji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Dienas laikā dalībnieki ne tikai klausījās Igaunijas pārstāvja, ārstniecības augu audzētāja Aivara Siim pieredzes stāstus par ārstniecības augu izmantošanu, bet piedalījās praktiski pirts skrubīšu un ķermeņa masku pagatavošanā, ko vakarā katrs varēja izlietot praktiski darbojoties pirtī. Lektors Vaidotas Gikys  no Lietuvas iepazīstināja ar vilnas produktu daudzveidību un pastāstīja par Pasvāles vilnas fabriku, kas vilnu joprojām apstrādā pēc senām tehnoloģijām, kas nozīmē, ka vilnas produktiem, to apstrādes procesos, netiek atdalīts lanolīns, lai vēlāk to pievienotu no jauna, kā tas daudzviet tiek darīts mūsdienās. Dienas noslēgumā lektora Jāņa Zustrupa vadībā dalībnieki apguva veselīgas pirtī iešanas pamatus, jeb pirts ABC, ko pēc tam praktiski apguva Mīlmaņu melnajā pirtī. Pēršanās starplaikos dalībnieki sildījās īpašā izkurinātā pirts teltī.

Apmācību otrajā dienā dalībnieki viesojās Pirts lietu darbnīcā Āriņos, Daukstu pagastā, Gulbenes novadā , lai iedvesmotos no to īpašniekiem par to, kā uzsākt savu uzņēmējdarbību. Āriņos izgatavo ne tikai pirts lietas, bet piedāvā pirts rituālus īstā melnajā pirtī un rāmu nakšņošanu pēc pirts procedūrām. Arī pati pirts ēka un viesu nams ir saimnieka rokām tapis. Pateicoties lielajam pieprasījumam šobrīd top jauna – lielāka pirts lietu darbnīca, kurā tiks izgatavotas pirts lietas par piemēru ņemot senos ķipjus un baļļas.

Ar brīnišķīgu stāstu no savas bagātās pirtnieces pieredzes apmācību dalībniekus iepazīstināja pirtniece, zāļu sieva un masiere Agrita Gailīte no Gulbenes novada Rankas pagasta „Kāķupiem”, kas ir bagāta ar dzimtas mājām, to izstrāvoto spēku un mieru. Pirtniece dalījās ar pirts pieredzes stāstiem, izrādīja savu darba vietu – pirti un atbildēja uz dažnedažādiem jautājumiem. Vislielākā Agritas iegūtā atziņa savā ilgajā pirtnieces pieredze ir par to, cik tiesīgi mēs ikviens esam iejaukties otra cilvēka dzīvēs ar savu lielo vēlmi palīdzēt un to, kur sākas un cik liela tam seko atbildība.