LATVJU PIRTS UN ZĀĻU FESTIVĀLS 2018 Višķos

Publicēts : 04.jūlijs.2018

 

9.jūnijā Latgalē, Daugavpils novada, Višķu pagasta, Višķos notika – LATVJU PIRTS UN ZĀĻU FESTIVĀLS 2018. Šis festivāls bija Leader starpvalstu sadarbības projekta “Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!” pasākums, kuru organizēja biedrība “Lauku partnerība “Lielupe”, Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi” un biedrība “Sateka”, sadarbībā ar biedrību “Latvju pirts un SPA asociācija” sadarbībā ar Višķu pagasta pašvaldību.

Šajā festivālā pulcējās 11 profesionāļu saimes “Pirts un sajūtu takā”, 20 mājražotāju un amatnieku saimes “Tirgus takā”, un vairāk kā tūkstotis pirts mīļu un apmeklētāju festivālā kopumā, jo visiem bija ko darīt – iedvesmoties sešās saistošās lekcijās par zāļu un augu tēmu un sešās dažādās pirtnieku meistarklasēs. Tika iemēģinātas prasmes radošajās darbnīcās, tika baudīti pirtnieku un masieru pieskārieni. “Mans Tautastērps” parādē dižojās sava tautastērpa nēsātājas un visi kopā vienojās spēka dziesmās uguns rituālā kopā ar Māru Branti. Vakara noslēgumā skaņu ceļojumā aicināja muzikants Kārlis Rudra Jirgens koncertā “Ceļojums pie saknēm” un mūziķi Andris Kivičs un Reinis Briģis koncertā “ANDRIS KIVIČS/ EDUARDS VEIDENBAUMS”.

Festivāla pēcpusdienas programmas ietvaros norisinājās pirtnieku kongress “Kas ir latvju pirts?” kur klātienē un neklātienē tika apkopoti 39 pirts ekspertu ziņojumi no Latvijas un Lietuvas par latvju pirts tematiku.
Šī gada LATVJU PIRTS UN ZĀĻU FESTIVĀLS ir licis lielisku pamatu pirtnieku saliedētībai, lai aicinātu kopā pirts, augu un latviskās dzīvesziņas interesentus Latgalē arī nākamgad – LATVJU PIRTS UN ZĀĻU FESTIVĀLĀ 2019’ – no 7. līdz 9.jūnijam – Daugavpils novada, Višķu pagastā, Višķu estrādes teritorijā pie skaistā Luknas ezera.

Uz tikšanos nākamgad!