Sēlijas kultūras programmā iesniegti 79 projekti

Publicēts : 16.maijs.2023

Noslēgusies projektu pieteikšana partnerības “Kaimiņi” izsludinātajam Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkursam “Sēlijas kultūras programma 2023”. Kopumā saņemti 79 projektu pieteikumi, no kuriem 78 tiek virzīti tālākai vērtēšanai.

Projektu pieteikumi saņemti no visas Sēlijas – gan no Krāslavas novada Kaplavas pagasta, gan Augšdaugavas, Jēkabpils un Aizkraukles novada pagastiem un pilsētām. Tāpat vairāki pieteikumi saņemti no organizācijām ārpus Sēlijas, kas projektu īstenošanu plāno Sēlijā vai to saturs saistīts ar Sēlijas kultūras izpēti.

Kopējais pieprasītais finansējums ir 248 456,18 €, kas gandrīz trīs reizes pārsniedz pieejamo konkursa budžetu – 91 000 €. Konkursā pieteiktas gan ikgadējas  un sabiedrībā labi apmeklētas kultūras norises, gan radītas idejas jaunu kultūras pasākumu rīkošanai. Projekti veltīti arī Sēlijas savdabības izpētei, izdodot drukātos materiālus vai sagatavojot pētījumu publikācijas internetā, rīkojot izzinošas lekcijas, meistarklases un gatavojot video materiālus.

Liela daļa projektu paredzēti lokālās vēstures izpētei vai svētku svinēšanai, taču sevišķu ievērību pelna projektu idejas visas Sēlijas kultūras mērogā. Tās pārstāv dziesmu un deju svētku tradīciju, sakrālo mantojumu,  tūrismu un citas kultūras jomas. Šādas ieceres var tikt īstenotas pirmo reizi, kopš reģionu kultūras programmas noris vēsturisko zemju robežās, nevis plānošanas reģionos, kā tas bija līdz šim.

Visus pieteikumus vērtēs 6 kultūras jomas eksperti, no kuriem 3 eksperti ikdienā strādā kādā no kultūras nozarēm Sēlijā. Konkursa rezultāti būs pieejami pēc 26. maija un publicēti portālā selija.com. Apstiprināto projektu īstenošana varēs notikt no 2023. gada 1. jūnija līdz 2023. gada 15. decembrim.

Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” projektu konkursu “Sēlijas kultūras programma 2023” administrē biedrība “Partnerība “Kaimiņi”” ar kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas” informatīvo atbalstu.

Informāciju sagatavoja:                  

Jānis Dzimtais

kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas”
sabiedrisko attiecību speciālists,

info@selija.com