Paziņoti konkursa “Sēlijas sudrabs” balvu saņēmēji

Publicēts : 17.oktobris.2022

14. oktobrī Sēlijas nevalstisko organizāciju forumā notika konkursa “Sēlijas sudrabs” apbalvošanas ceremonija, godinot ļaudis, kuri ar savu darbu, vārdu vai dzīvesveidu ikdienā spodrina Sēlijas vēsturisko zemi. Konkursa trīs galvenās balvas aizceļoja uz Bebreni, Subati un Sunāksti.

Konkursā, kas šogad norisinājās pirmo reizi, kopumā tika saņemti divdesmit pieteikumi no visas Sēlijas. Tos vērtēja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā. Neierasti citiem cilvēku un labo darbu cildināšanas sarīkojumiem, konkursā “Sēlijas sudrabs” balvas saņēma ne vien pieteiktās personas, bet arī pieteikuma sagatavotāji. Tādējādi tiek novērtēta arī līdzcilvēku spēja pamanīt labos darbus sev apkārt.

Trīs konkursa laureāti saņēma līdzvērtīgu galveno balvu – sudraba rotadatu ar vilka siluetu, bet viņu pieteicēji sudraba piespraudi ar vilka pēdas nospiedumu. Tāpat sudraba vilka pēdu saņēma arī visi konkursam pieteiktie cilvēki un šo pieteikumu rakstītāji. Sudraba balvai šajā gadā tika pieteikti cilvēki no Aknīstes, Ancenes, Asares, Bebrenes, Cīruļiem, Ērberģes, Gārsenes, Gricgales, Ilzes, Kalkūniem, Lielzalves, Medumiem,  Prodes, Rubeņiem, Subates, Sunākstes un Zasas.

Vienu no trim galvenajām balvām saņēma Malaševsku ģimene no Bebrenes pagasta. Malaševsku ģimene – dēls Guntis, tētis Viktors un mamma Valentīna – nesavtīgi veic sudraba spozmes cienīgus darbus jau vairāk nekā 50 gadus. Kopš 1969. gada Viktors Malaševskis ar savu fotokameru ir iemūžinājis Bebrenes ainavas un notikumus. Viss fotoarhīvs atrodams Bebrenes mājaslapā, kas ik nedēļu tiek papildināts ar jaunām Viktora bildēm. Valentīna piepilda mājaslapu ar vietējo notikumu reportāžām un intervijām, bet pašu kopienas mājaslapas 2010. gadā izveidojis un joprojām brīvprātīgi uztur dēls Guntis. Viņu labo darbu novērtēja Līga Pauļuka, kas iesniedza pieteikumu konkursā, un arī saņēma balvu.

Galveno balvu saņēma arī Inga Krekele no Subates – biedrības “Prodes mantinieki” aktīviste, Daugavpils un Ilūkstes partnerības “Kaimiņi” koordinatore. Kā pieteikumā rakstījusi Indra Madarniece, “Inga ir mūsu visu ieguvums, jo viņas neizsīkstošā enerģija darboties, redzēt un baudīt ļāvusi mums ieraudzīt Sēliju no visām pusēm – gan no iekšmalas, gan ārmalas. Par viņu mēs droši varam teikt, ka Inga ir dzīvs sudrabs!” Žūrijas komisija īpaši novērtēja Ingas veiksmīgo Sēlijas austrumu kopienu iesaistīšanu, kas agrāk reti iesaistījās visas Sēlijas kopīgajās norisēs.

Galveno balvu – sudraba vilka rotadatu – saņēma arī Andris Šinke no Sunākstes pagasta. Jau vairāku gadu garumā viņš pēta Sunākstes un Sēlijas vēsturi, apmeklējot dažādus arhīvus, muzejus, bibliotēkas. Ar viņa zināšanām veidotas vairākas Sunākstes vēsturei veltītas izstādes un brīvprātīgi tiek sagaidīti ceļotāji Sunākstes baznīcā no visas Latvijas. Kā atzīst paši sunākstieši, tieši Andris esot pamudinājis iesaistīties Sēlijas kopienu sadarbības tīklā, kas vainagojies ar Sunākstes kopienas identitātes zīmes saņemšanu.

Konkurss dod iespēju teikt paldies līdzcilvēkiem, kuri ar savu darbu, vārdu vai dzīvesveidu ikdienā spodrina Sēlijas vēsturisko zemi, kā arī piešķir sudraba mirdzumu ierastām lietām un mazām vietām. Konkursu organizē kopienu sadarbības tīkls „Sēlijas salas” un vadošā Sēlijas salu nevalstiskā organizācija “Ūdenszīmes” projekta “Kopienas izaugsmes katalizators. Empātija” ietvaros. Tā norisi finansiāli atbalstījis Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

PUBLICITĀTES ATTĒLI

1. Konkursa nominanti un laureāti. Foto: Imants Kaziļuns/laikraksts “Staburags”.

2. Konkursa galvenā balva. Foto: Imants Kaziļuns/laikraksts “Staburags”.

3. Viena no galvenās balvas saņēmējām – (no kreisās) Inga Krekele un pieteicēja Indra Madarniece. Foto: Imants Kaziļuns/laikraksts “Staburags”.

Informāciju sagatavoja:                  

Jānis Dzimtais,
kopienu sadarbības tīkla “Sēlijas salas”
sabiedrisko attiecību un tūrisma speciālists
info@selija.com


 FACEBOOK: Sēlijas salas
 YOUTUBE: Sēlijas salas

INSTAGRAM: @selijas.salas
 TWITTER: @selijassalas
 #sēlijassalas