Ģimenes Dārza svētki 2022

Publicēts : 12.augusts.2022

Ģimenes dārzā svētki piepildīja šo vasaru ar aizraujošiem un mājīgiem notikumiem Smelteros, Izvaltā un Ambeļos. Trīs novadu ciemos iedzīvotāji tikās, lai iedvesmotos aktīvākai darbībai savā ciemā, novadā un valstī, lai kopīgi mācītos jaunas prasmes kā sekmēt pilsonisko līdzdalību, lai diskutētu par jau padarīto un  to, kādas aktivitātes var veicināt sabiedrības interesi un vēlmi darboties savas kopienas labā. Un, protams, svētkos kopā piedalīties meistarklasēs, priecāties un labi pavadīt laiku.  Dārza svētku piedāvātais formāts – brīvdabas svētki ar diskusijām, darbnīcām, atrakcijām bērniem, cienastu (kafejnīcu) un mūziku – cilvēkiem ļoti iepatikās, iedzīvotāji svētkos jutās brīvi, līdzdarbojās, baudīja kopā būšanu un sarunas ar retāk satiktajiem paziņām, diskutēja par līdzdalību sabiedriskajos procesos, jo paši jutās līdzdalīgi. Bieži vien tas papildināja pagasta svētkus un notika dienu pirms kapusvētkiem, kas Latgalē ir tradicionāls vasaras notikums, kas pulcina tuvākus un tālākus radus.

Dārza svētku pirmais notikums bija Preiļu novadā, kurā dalībnieki iepazinās viens ar otru un izspēlēja sajūtu, kā ir “būt kopā” gan iesaistošā sadarbību veicinošā spēlē, gan kopīgā nūjošanā, gan puķu stādīšanā. Krāslavas novada Izvaltā svētki bija plaši apmeklēti, iedzīvotāji ļoti lepojas ar sava pagasta aktīvo iedzīvotāju paveikto, labprāt iesaistījās aktivitātēs un skaistā vidē baudīja skaistu dienu. Augšdaugavas novada Ambeļos svētki ritēja pavisam mājīgi, neskatoties uz to, ka vienā brīdī sākās lietusgāze un tālumā draudīgi ducināja pērkons. Svētki turpinājās Latgales tradīciju mājā “Skreine”, bet tradicionālie danči notika mednieku mājā.

Īpaši bija izdevies tas, ka spējām iesaistīt vecākus diskusijās par iedzīvotāju nozīmi līdzdarboties, kamēr bērni baudīja svētku aktivitātes. Vecuma un dzimuma ziņā apmeklētāji bija no visām iedzīvotāju grupām. Ģeogrāfiski ne tikai no vietējiem pagastiem, bet arī no tālākām Latvijas pilsētām un pat no Francijas, kā arī liels gandarījums, ka svētkos Izvaltā piedalījās septiņi iedzīvotāji no Ukrainas.,

Dalībnieki kā pozitīvu svētku rezultātu atzīmēja to, ka pagastā notiek interesants un saistošs pasākums, kas ļauj viņiem vienkopus satikt vietējos iedzīvotājus un pagasta viesus, kuri ir tik pat ieinteresēti un aizrautīgi. Tas dod iedvesmu jaunajām idejām, kā arī ļauj justies kā daļai no stipras un saliedētas kopienas.  Pārrunāt dažādas aktivitātes, gan tradicionālas, gan modernākas un sadarboties jaunu pasākumu īstenošanai.

Svētku dalībniekiem bija iespēja novērtēt pasākumu un anketā minēt aktuālākās problēmas, kuras ir viņu pagastā, kā rezultātā tika minētas problēmas, kas skar ne tikai Dienvidlatgales pašvaldību pagastus, bet arī visas valsts teritoriju, ka samazinās iedzīvotāju skaits, ka pagastos grūti atrast darbu, sevišķi jauniešiem. Kā problēma tika minēta arī cilvēku pasivitāte un informācijas trūkums par pasākumiem, iespējām un notikumiem.

Ģimenes dārza svētki pierādīja,  ka nav vajadzīgi lieli, grandiozi pasākumi vai vērienīgi līdzekļi, lai radītu iedvesmojošu atmosfēru vietējiem iedzīvotājiem, kas rosina pozitīvu viedokļu apmaiņu un atzinīgu novērtējumu.

Daudzi dalībnieki minēja, ka būtu vēlams Dārza svētku tradīciju turpināt, lai biežāk sanāktu kopā un apmainītos ar pārdomām, idejām un stiprinātu cilvēku motivāciju. Stiprai kopienai, stipram novadam! Dienvidlatgalē mēs varam!