“Bioloģiskās sulas spiedes līnijas izveide”

Kalkūnes pagastā tika īstenots projekts  “Bioloģiskās sulas spiedes līnijas izveide” (projekta Nr. 19-03-AL28-A019.2104-000005), kurš guvis atbalstu vietējās rīcības grupas biedrības „Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi”” sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015.—2020. gadam izsludinātajā projektu pieteikumu iesniegšanas 6. kārtā.

Projekta īstenotājs-Kārlis Jadzevičs, nodarbojas ar upeņu, ābolu audzēšanu un biškopību.

Kārlis Jadzevičs apsaimnieko 24,02 ha lauksaimniecības zemes. Saimniecībā 1,08 ha platībā ir ābeļdārzs, 11,29 ha platībā tiek audzētas upenes, 7,49 ha platībā tiek audzēts nektāraugs – ežziede, 4,16 ha platībā tiek audzēts nektāraugs – amoliņš. Saimniecībā tiek audzēti bioloģiski produkti: āboli, upenes un medus.

Projekta mērķis- uzsākt un attīstīt mājražošanu – saimniecībā audzēto ogu un augļu pārstrādi, konkrēti upeņu un ābolu sulas ražošanu. Ideja par sulas ražošanu mājas apstākļos saimniecības īpašniekam radās tādēļ, ka saimniecība jau iestādīti un aug vairāki hektāri upeņu stādījumu. Upenes kā svaigas ogas uzreiz visas tirgū nav iespējams pārdot un lielākā daļa ogu var sabojāties. Lai maksimāli varētu gūt ieņēmumus no izaudzētajām upeņu ogām ir nepieciešams saimniecībā uzsākt upeņu sulas ražošanu.

Projekta rezultātā tika uzstādīta sulu spiedes līnija, kur saražo veselīgu un kvalitatīvu upeņu sulu, kas spiesta ar aukstās spiešanas tehnoloģiju un vieglu pasterizāciju – maksimāli saglabājot sulā esošos vitamīnus. Sulām netiek pievienots cukurs, pārtikas konservanti un aromatizētāji, tāpēc tas ir dabisks, veselīgs un vitamīniem bagāts pārtikas produkts.

Gaidīsim šāgada ražas produkciju!