Atskats par pieredzes braucienu Kuldīgā

Publicēts : 28.augusts.2021

“Kurzemes pērle” – Kuldīga! Tik sena un tajā pašā laikā mūsdienīga, tik stabila un tajā pašā mainīga!

Kuldīga spēj uzrunāt ikvienu. Šajā pieredzes apmaiņas braucienā izjutām dažādu baudu savienojumu, ko mums sniedza biedrība “Darīsim paši” Kuldīgas un Skrundas teritorijā.

  • Mākslas bauda.

Radošā mākslas telpa M22. Grūti iedomāties, bet uz pāris stundām  mākslinieku Ievas Vītolas –Lindkvistas un Ole Lindkvista iedvesmoti  pieauguši cilvēki krita krāsu paletes maģijā un otas apskāvienos. Mākslas terapijas galarezultātā visa grupa priecājāmies par kopīgi izveidoto mākslas darbu, kas nešaubīgi var kalpot kā dizaina elements kādā telpā.

Ar telpu dizaina un noformējuma mākslu strādā SIA “Andra Oto Events”. Ģimenes uzņēmums nodarbojas ar dažādu svētku un sarīkojuma telpu noformējumu un svētku atribūtu nomu.

Tālu aiz Kuldīgas novada robežām cilvēki priecājas par  dažādu svētku un godu noformējumu.

Kuldīgas Jauniešu māja ir kā drošības un atpūtas sala daudziem jauniešiem. Te var spēlēt dažādas galda spēles, gatavot ēdienu, mazgāt veļu un vienkārši pačalot pašu labiekārtotā pagalmiņā. Lieliska sadarbība starp pašvaldību un nevalstisko sektoru.

  • Garšas bauda.

Noteikti Kuldīga un Skrunda izceļas ar īpašām vietējām garšas sajūtām. Kuldīgas vecpilsētā to varēja izbaudīt ik uz soļa. Radošajā kvartālā savu mājvietu atrada SIA “Curonia Coffee Roasters”, kur dzirdējām stāstu par kafijas pupiņas ceļu no Brazīlijas, Etiopijas, Kenijas u.c. tālām zemēm līdz Latvijas kafijas krūzītei. Zaļās pupiņas tiek apgrauzdētas tepat Kuldīgā un šīs kafijas stāsts ir tiešām iedvesmojošs un garšīgs.

Nevienu neatstāja vienaldzīgu arī šitaki sēņu audzēšanas pieredze zemnieku saimniecībā “Garīkas”. Saimnieces senči , starp citu, nāk no Vecsalienas pagasta Augšdaugavas novadā. Šitaki sēņu izcelsmes valsts ir Japāna, bet konkrēti te sēņu audzēšanas tradīcijas nāk no Kanādas puses. Šitaki sēņu zupa, mērce, uzkodas tik lieliski iederējās arī pusdienu maltītē.

Kuldīgā nobaudījām arī tikai 2021. gadā atvērtās alus darītavas SIA “Duna Brewery” alu. Te alus tiek darināts arī ar ērkšķogu, mango, cidoniju u.c. garšām. Ļoti interesanti un savdabīgi.

  • Dabas bauda.

Nevar nepieminēt arī pašu Kurzemes dabu. Joprojām Ventas rumba ir platākais ūdenskritums Eiropā un katru pavasari var vērot vimbu un lašu lekšanu , joprojām Alekšupītes ūdeņi ietek Ventā, joprojām Ventas krasti ir pasakaini skaisti. Tagad Ventas krastus Skrundas pusē rotā Čigānu pirts, kur jebkurš ceļotājs, laivinieks vai vietējais cilvēks var iekurt uguni un pasildīt nosalušos kaulus.

Pāri visam atmiņā noteikti paliks kolorītās gides vadītā ekskursija pa Kuldīgu. Vēl lielāku sajūsmu izraisīja tas, ka ekskursija notika elektrobusiņā. Katrs ekskursijas dalībnieks tik spēja grozīt galvu pa labi un pa kreisi, klausoties interesantajos stāstos par Kuldīgu, un gides balss bija dzirdama izsniegtajā audioaustiņā. Līdz ar to bija sajūta ka esi uzrunāts personīgi.  

Domāju, ka katra reize, kad esi Kuldīgas pusē spēj pārsteigt atkal un atkal! Lai izdodas arī turpmāk!

Inta Uškāne