Projekta “Latgale. Sēlija. Latvija. ” īstenošana turpinās!

Publicēts : 24.oktobris.2020

Biedrība Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi” turpina projekta “Latgale. Sēlija. Latvija. ” īstenošanu. Saskaņā ar aktivitāšu plānu, ir aizvadīti trīs no plānotajiem pieciem kopienu semināriem Sēlijas austrumu daļā – Skrudalienā, Červonkā/Salienā  un Demenē.

Šis semināru cikls ir pilns jaunu atklājumu un izaicinājumu. Katra no iepazītajām kopienām ir ļoti atšķirīga, īpaša tikai sev vien raksturīgā veidā. Ģeogrāfiski nelielā areālā katrā vietā ir cita cilvēku grupa, kas virza vietas attīstību un veido tās seju. 

Skrudalienā tikāmies ar pašvaldības darbiniekiem, kuri iedzīvina Skrudalienas sabiedrisko centru, kas iekārtojas slēgtās pamatskolas ēkā. Šai gadījumā tiešie darba pienākumi pašvaldībā tiek paplašināti ar brīvprātīgo darbu, kas ietver rūpes par kopienas attīstību plašākā mērogā. Tiek meklēti risinājumi centra telpu pilnvērtīgai izmantošanai, pakalpojumu nodrošināšanai pagasta iedzīvotājiem.  Komponente, kas būtu attīstāma Skrudalienā – tūrisms ar kopienas līdzdalību, amatniecības, tradīciju attīstība, vietas identitātes stiprināšana. 

Červonka/Saliena bija līdz šim lielākais piedzīvojums. Červonkas pilī uz semināru pulcējās pagasta ilgstošie bezdarbnieki, kā arī daži pašvaldības darbinieki – jaunatnes lietu speciāliste, sociālā darbiniece, pagasta pārvaldniece. Greznās telpas ārkārtīgi asi  kontrastēja ar pasākuma apmeklētāju kopu. Ne mazāku kontrastu veidoja šīs kopienas iedzīvotāju dziļā mīlestība pret savu ciematu ar latviešu valodas pieticīgajām zināšanām. Pielāgojāmies, un noskaidrojām arī kopienas lielo sāpi – iespējamo Červonkas pils pilnīgu pārprofilēšanu par tūrisma objektu. 

Demenes kopienas aktīvistu grupa bija daudzveidīga un stipra- kultūras darbinieki un uzņēmēji. Pilns komplekts ilgtspējīgai attīstībai! Šajā kopienā informācija par jaunajiem instrumentiem, kas būs pieejami kopienu tālākai attīstībai, tika ļoti intensīvi uztverta, notika diskusijas, bija daudz jautājumu. Semināra otrajā daļā nodevāmies atraktīvai procesa spēlei ar īstiem teātra elementiem, un Demenes aktīvisti jau sāka skaņot tikšanās datumus, lai kopīgi izstrādātu mājasdarbu.

Kopumā, jau šobrīd varam secināt to,  ka projekta aktivitātes norisinās tieši īstajā laikā un vietā, jo:

-Reģiona identitāte ir daudzveidīga, un tajā darbojošās kopienas var būtiski bagātināt viena otru;

-Mazajām kopienām trūkst satikšanās, viedokļu apmaiņu iespēju! Katrā mazajā ciematā aktīvie cilvēki jūtas samērā vientuļi, jo trūkst kopīgu pasākumu, kuros satikt citu trijotni/lielisko piecinieku no tāda paša maza, attāla ciemata. Un saprast, ka mūsu, tādu aktīvo, ir daudz. Un mēs varam celt un balstīt viens otru;

-Valodas vide ir šķērslis. Tieši psiholoģiskā līmenī. To visvairāk izjutām Červonkas seminārā. Cilvēku skatienos un attieksmēs bija jūtamas bailes – mēs nesapratīsim, ar mums nerunās tā, lai mēs saprotam, latviešiem ir savas kopienas un darīšanas, tas viss ir pārāk tālu. Kopīgas tikšanās( tieši tāda ir plānota šī projekta ietvaros) starp mazo ciemu iedzīvotājiem ir jārīko regulāri, jo tikai cilvēcīga saskarsme var mazināt minēto šķērsli;

-Tiešas, ieinteresētas un atbalstošas  komunikācijas trūkums attiecībā uz „lielajiem jautājumiem” – plānošanu, budžetu, pilsonisko aktivitāti. Kopienu cilvēkiem ir nepieciešamas sarunas, jautājums pēc tieši viņu viedokļa. Uzskatāms un loģisks skaidrojums par procesiem, kas veido mūsu dzīvošanu. Katra cilvēka un katras mazās kopienas respektēšana šajos lielajos procesos.

Projekta “Latgale. Sēlija. Latvija. ” īstenošanu atbalsta British Council pārstāvniecība Latvijā “People to People Engagement” programmas ietvaros. Vairāk par British Council darbību Latvijā meklē www.britishcouncil.lv