Pieredzes apmaiņas seminārs Aizkraukles novadā

Publicēts : 07.februāris.2020

5. februārī Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība „Kaimiņi” kopā ar 11 potenciāliem projektu iesniedzējiem viesojās pie „Aizkraukles rajona partnerības”.

Pieredzes apmaiņas pasākums sākās SIA B4STAR „Balseri”, kur mūs laipni sagaidīja „Balseru” saimniece Solveiga Laizāne un „Aizkraukles rajona partnerības” vadītāja Alda Paura.

„Balseri” ir jauna mājražotāja, kas realizējusi trīs LEADER projektus, viens par mājražošanas ēkas būvniecību, kur notiek gaļas pārstrāde un fasēšana, otrs ir kempinga mājiņu būvniecība un atpūtas vietas izveide „Balseros”un trešais  – pirts un kubula pakalpojums.

Vēl viens realizēts projekts, kas ir saistīts ar mājražošanu- ZS Bļodiņas. Tā ir bioloģiskā lauku saimniecība, nodarbojas ar pienu lopkopību Kokneses novadā. Projekta ietvaros tika iegādāts siera katls, mīklas mikseris, cepeškāsns un ledusskapis.

Inese Kāpiņa uzdrīkstējās un paplašināja savu ādas apstrādes darbnīcu, realizējot vairākus LEADER projektus. Viens no tam ir telpu pārbūve par ādas mākslinieciskās apstrādes darbnīcu, ka arī tika iegādāta viena no modernākajām lāzergriešanas iekārtām Baltijā.

Otrā dienas daļā bija prieks iepazīsties vēl ar diviem projektu īstenotājiem, kurus apvieno viņu pārliecība un nostāja strādāt Latvijā, paliekot savā dzimtā novadā – Skrīveros.

ZS „Ragāres” ir Jāņa Vaivara bioloģiskā saimniecība, kas ir vecvecāku mantojums. Jānis ražo dažādas augu tējas, viss ir roku darbs. Īstenoto LEADER projektu rezultātā ir iegādājies saldētavu, kalti, mizotājus u.c. tehnoloģiskās palīgierīces. Konkursa „Sējējs” laurēts nominācijā „Bioloģiskā lauku saimniecība 2019”.

SIA RADADA ir radoša darbnīca, kas ierīkota senā ugunsdzēsēju depo Latvijas laukos. Monta Nāburga nodarbojas ar sietspiedi, keramiku, flīzēm un šūšanu. Montas īpaši dizainētie produkti, kurus visus vieno patriotisms par Latviju, jau sen ir atpazīstami  ārpus Latvijas robežām. Pateicoties finansējuma no projekta tika iegādāta keramikas krāsns un izremontēta ēka ražošanas vajadzībām.

Pieredzes apmaiņas semināru visi dalībnieki izvērtēja kā piepildītu ar jaunām idejām, kas veicināja kontaktu veidošanu, sadarbības iespējas.