Apmācības Jelgavā LEADER starpvalstu sadarbības projekta „Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!”

Publicēts : 11.decembris.2019

No 7.- 8. decembrim Jelgavas novadā norisinājās seminārs, pulcējot pirtniekus no Jelgavas, Ozolnieku, Gulbenes, Daugavpils un Ilūkstes novadiem, kuri vēlējās pilnveidot savas zināšanas, iemaņas un prasmes savā turpmākajā darbībā. Apmācības norisinājās LEADER starpvalstu sadarbības projekta „Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!” ietvaros.

7. decembrī pirts meistars Vilnis Lejnieks bija sarūpējis plašu lekciju par dabas velšu daudzveidību, ko iespējams izmantot gan pirtī, gan ārpus tās. Tika izsmaržoti ne tikai vairāki desmiti smalcinātu augu pulveru un izbaudīts paštaisītu kastaņu masāžas rīku pieskāriens, bet tika izgaršoti pat zilie māli. Vakara prakstiskajā nodarbībā visi kopā sildījās supersauna.lv sagādātajā pirts teltī, lai pēc tam katrs apgūtu skrubēšanas un pēršanas tehnikas. Vakara gaitā pērienu viens otram dāvāja ikviens gribētājs.

8. decembra rīts iesākās ar biškopja Guntara Melņa lekciju par bišu produktu daudzveidību, to nozīmību un izmantošanu. Dalībnieki uzzināja, cik vērtīgs ir medus, ka tas, līdzīgi kā vīns, vērtīgāks top ar laiku. Izrādās, ka medū, kas visu bišu produktu skalā atrodas pašā apakšā, ir gandrīz vai visa ķīmisko element tabula. Tika izsmaržoti un izgaršoti vairāki bišu produkti un, izrādās, viens un tas pats medus maina savu garšu un īpašības no tā vien, vai tas iegūts to lēnām iztecinot no medus kārītes vai arī izgriezts medus sviedē. Tika uzzinātas arī propolisa vērtīgās īpašības un tas, kā to izmantot, lai pasargātu sevi un telpas no apkārtējās vides vīrusiem, baktērijām un sēnītēm.

Dienas otrajā daļā, dalībnieki apzinīgi ietrenēja roku mācoties medus masāžas elementus ar ietīšanu visam ķermenim SPA meistares Aijas Jermacānes vadībā. Daži laimīgie, bija modeļi, daži atrotīja piedurknes un ķērās pie saldā un lipīgā medus, lai lēnām kustībām iemedotu savu modeli. Medus ir tik brīnišķīgs dabas produkts, ka caur ādu tieši un ātri iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu to nomierinot, stiprina sirdi un asinsvadus, mazina vispārēju ķermeņa saspringumu.

Dalībnieki ieguva plašas zināšanas un prasmes, ko teicās pielietot turpmāk savā darbībā!