Pārskats par apmācībām LEADER starpvalstu sadarbības projektā – „Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!” Gulbenē

Publicēts : 01.maijs.2019

No 26.-27. aprīlim Jaungulbenē, viesu namā Klintis norisinājās kārtējās apmācības LEADER starpvalstu sadarbības projektā – „Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!” Jelgavas, Ozolnieku, Daugavpils, Ilūkstes un Gulbenes novada iedzīvotājiem! Šoreiz piedalīties apmācībās tika aicināti interesenti, kuriem aktuāla bija pirts būvniecības tēma. Kā izplānot pirts telpu, kā izveidot tai atbilstošu vēdināšanu, kā piemērot krāsni un kādus tai izvēlēties akmeņus, arī to, cik daudzos un dažādos veidos var uzrunāt potenciālos klientus, iepazīstinot tos ar plašo pirts procedūru piedāvājumu klāstu, stāstīja lektors, arī pirtnieks, vairāku starptautisko pirts sacensību dalībnieks un tiesnesis Jānis Pavlovičs. 

Apmācību otrā daļā lektors no Lietuvas Vaidotas Gikys dalībniekus iepazīstināja ar Lietuvai raksturīgo vilnas pirti un tās vēsturi, tradīcijām, būvniecību un kurināšanu. Lietuvā Vaidotas apsaimnieko ūdensdzirnavas, kas pēc senām tradīcijām kārš vilnu un pārstrādā to vilnas materiālā vai dzijā. Interesants bija fakts par to, ka ne visu aitu vilna pakļaujas filcēšanai un tas, ka ne visas vilnas savā starpā iespējams kombinēt, jo gadās, ka tās nesafilcējas kopā. 

Dienu noslēdza kopīga iešana mājīgajā viesu nama pirtī, kur pirtnieks Jānis Pavlovičs turpināja savu informatīvi izklaidējošo vakara programmu, rādot, kā pirtī iespējams gaisu vadīt ne tikai ar pirtsslotām, bet arī, piemēram, diviem dvieļiem. Tos prasmīgi griežot virs galvas gaisa plūsma pirtī ir daudzkārt spēcīgāka, nekā, ja tiktu izmantotas pirtsslotas. Daži apmācību dalībnieki izbaudīja arī pirtnieka pērienu.

Nākamajā apmācību dienā dalībnieki atrotīja piedurknes, jo bija jāķeras pie smaga darba – ikviens, kas vēlējās, varēja apgūt pirts cepures filcēšanas pamatus un mājup devās ar pašfilcētu pirts mici. Malā nestāvēja arī kungi, bet braši kombinēja krāsainās vilnas pikas, lēnām un pamazām saliekot un pēc tam ziepjūdenī safilcējot savu darbu. Daudziem tā bija pirmā sastapšanās ar filcēšanas mākslu.

Nākamās šādas apmācības par tēmām “Pirts būvniecība. Melnā pirts. Vilnas pirts” notiks 23.-24. Maijā Pasvālē.

Interesenti no iepriekšminētajām partnerībām aicināti pieteikties!

Projektu „Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam” (18-00-A019.333-000006) īsteno Lauku partnerība “Lielupe”, biedrība “Sateka” un Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība „Kaimiņi”, Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.—2020. gadam pasākuma “Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” ietvaros.