19. un 20.septembrī norisinājās seminārs Gulbenes novada Litenes pagasta lauku mājā “Pededzes”

Publicēts : 25.septembris.2020

Šī gada 19. un 20.septembrī, Gulbenes novada Litenes pagasta lauku mājā “Pededzes” norisinājās seminārs, kura tēmas bija “Dabīgi ķermeņa kopšanas līdzekļi pirtī” un “Sezonālās dabas veltes pirts procedūrās”.

Semināra pirmajā daļā Evija Riņķe iepazīstināja ar tautā iemīļotu ārstniecības līdzekli – ziedi “Evija”, kuru izgatavo, ievērojot ģimenes tradīcijas – pēc sava tēva izstrādātās un patentētās tehnoloģijas, kas ir atzīta par starptautiskas nozīmes izgudrojumu. Šī ziede ir veiksmīga alternatīva tiem, kas savas veselības uzturēšanai vēlas izmantot dabas dotas dāvanas. Egļu sveķi, sviests, cūku tauki, un bišu vasks ir sastāvdaļas no kurām top ziede. Ar E.Riņķes palīdzību katrs apmācību dalībnieks varēja piepildīt sev divus trauciņus ar šo ziedi, klāt pievienojot kādu no papildus sastāvdaļām, piemēram, dzintara putekļus, savvaļas zirgu taukus, aromātiskās eļļas u.c.. E.Riņķe uzsvēra, ka ziede ir daudzfunkcionāla. To var izmantot gan veselības uzlabošanai – apsaldējumu un apdegumu gadījumos, veselības profilaksei, imunitātes stiprināšanai, brūču dziedēšanai, gan kosmētikā kā sejas krēmu -masku, gan ārstnieciskajām masāžām un pēc pirtī iešanas.

Otrajā daļā dalībnieki kopā ar pirts meistariem Vilni Lejnieku un Ivitu Pičukani lūkojās dabā un kopīgi iepazinās ar sezonālajām dabas veltēm, kuras tiek izmantotas pirts procedūrās. Pirms došanās praktiski darboties, pirts meistari dalībniekiem atgādināja par pirtī iešanas būtību un etapiem, kurus būtu jāiziet, lai pirtī iešana tiktu pilnvērtīgi izmantota, kā arī par piesardzību izmantojot dabas veltes. Pirmās dienas pēcpusdienā dalībnieki no sezonālajām ogām, medus un citām sastāvdaļām izgatavoja skrubjus un devās praktiski tos izmantot pirtī.

Nākamajā dienā tika apkopoti pirmās dienas iespaidi un diskutēts par lietām, ko nepieciešams izmantot, lai pirtī iešana būtu gandarījums gan prātam, gan miesai. Tāpat pirts meistari dalījās ar pieredzi par sezonālo dabas velšu kā smaržu, skaņas, vibrāciju, masāžas, ķermeņa aplikācijas un līdzekļu, to pagatavošanu un izmantošanu pirtī atbilstoši klientu vajadzībām. Katrs dalībnieks atlasīja sev tīkamākos izkaltētos augus, no kuriem izgatavoja “kūpināmo kociņu – kvēpekli”, ko var izmantot gan pirtī, gan mājā.

Semināra dalībnieki atzina, kad šajās divās dienās iegūtās zināšanas būs ļoti vērtīgas un tiks izmantotas, papildinot savas pirtī iešanas tradīcijas. Kā jauninājums daļai dalībnieku bija atziņa, ka izgatavoto skrubi var izmantot ne tikai ārīgi, bet arī iekšķīgi.

Dalībnieki izteica pozitīvas atsauksmes un pateicās par dalīšanos ar zināšanām gan E.Riņķei un pirts meistariem, gan lauku mājas “Pededzes” saimniecēm par viesmīlību!

Seminārs notika starptautiskā sadarbības projekta Nr. 18-00-A019.333-000006 “Dabas spēks un pirts tradīcijas sev, ģimenei un biznesam!” ietvaros un tajā piedalījās 20 dalībnieki, pārstāvot sadarbības partneru teritorijas.