” Zem Aiviekstes kuplajiem ozoliem Lubānā”

Publicēts : 09.jūnijs.2022

8.jūnijā biedrības “Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi”” organizētajā pieredzes apmaiņas braucienā uz Madonu un Lubānu devās gan nevalstisko organizāciju pārstāvji, gan uzņēmēji no Augšdaugavas novada, lai veicinātu izpratni un interesi par LEADER projektu izstrādi, realizāciju un to sniegtajām iespējām, lai gūtu iedvesmu no citu pozitīvas pieredzes.


Tika apmeklēta SIA “Niko Galdniecība” Madonā, kur uzņēmuma pārstāvji dalījās savā LEADER projektu pieredzē, kā ietvaros uzņēmumam iegādāta moderna pamatlīdzekļu bāze. Arī SIA “Timber ART” dalījās pieredzē, kā izdevies izveidot uzņēmumu vietējā un starptautiskā tirgū, ražojot augsta līmeņa nišas produktus – termokoka mucveida pirtis un kempinga mājiņas.

Savukārt SIA “Aiviekstes klēts” Lubānas vīna darītavā, top baltie un
dzirkstošie vīni, kā arī destilāti no Latvijas augļiem, ogām un rabarbera, uzņēmums nodarbojas arī ar sulu spiešanu un pasterizācijas pakalpojumu sniegšanu, saimnieki pastāstīja par saviem ieguvumiem LEADER projektos.


Pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki guva ieskatu arī Madonas un Lubānas biedrību paveiktajā. Biedrība “Dēstu tirgus “Zaļie pirkstiņi”” pateicoties projektiem, labiekārtojuši Madonas Dēstu tirgu, savukārt biedrība “Aborieši” popularizē veselīgu dzīvesveidu, organizējot dažādas sporta aktivitātes un aktīvi veido jaunu infrastruktūru Lubānā, sakārtojot apkārtējo vidi un sniedzot iespēju izmantot dažādus sporta inventārus
interesentiem. Biedrība “Disku golfs Lettes” dalījās LEADER projektu pieredzē un iepazīstināja ar Latvijā maz pazīstamos spēli – disku golfu. Bet Nodibinājums “Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA” realizējuši Broņislavas Martuževas dzejas klēts un teritorijas sakārtošanu un ir Latvijas partnerību balvas “Dižprojekts 2021” godpilnās otrās
vietas ieguvējs.


Pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki atzina, ka šāds ieskats citu Latvijas pašvaldību, uzņēmumu un biedrību darbībā, pieredzē un sasniegtajā, veicina izpratni par iespējām attīstīt jau esošo un rada interesi radīt ko jaunu savā novadā, izmantojot LEADER projektu iespējas.