Projekta “Sēņu ceļš” pieredzes apmaiņas aktivitātes Lietuvā

Publicēts : 25.oktobris.2019

Laika posmā no 26. līdz 29. septembrim starptautiskā sadarbības projekta „Sēņu ceļš” (projekta Nr. 18-00-A019.333-000014) ietvaros Lietuvā, Ignalīnas un Varēnas reģionos, norisinājās pieredzes apmaiņas aktivitātes. Aktivitātēs piedalījās dalībnieki gan no Latvijas –  Biedrības ”SATEKA”, Daugavpils un Ilūkstes partnerības „Kaimiņi”, Ropažu-Garkalnes partnerības un Lauku partnerības „Ziemeļgauja” teritorijas, gan no Lietuvas un Somijas.

Pirmajā pieredzes apmaiņas dienā katras valsts pārstāvis prezentēja šī brīža projekta rezultātus un turpmāk plānotās aktivitātes un sagaidāmos rezultātus. Pēcpusdienā dalībnieki piedalījās izglītojošās meistarklasēs – floristikas un konditorejas darbnīcā un ārstniecisko augu krēma izgatavošanā. Katrs no dalībniekiem varēja izvēlēties sev tīkamāko interesējošo aktivitāti. Floristikas darbnīcā no sausiem, dabā savāktajiem materiāliem izgatavoja vainagu, savukārt, konditorejas darbnīcā cepa cepumus sēnīšu formā un notika lietuviešu iecienītā ābolu siera degustācija.

Vakarā tika organizēta meistarklase tradicionālā konditorejas izstrādājuma – šakotis – augsta, zaraina konditorejas izstrādājuma ar tukšu vidu pagatavošanā, kurš tiek cepts uz grozāma iesma, plānā kārtā lejot mīklu. Tā pagatavošanas procesā piedalījās arī pieredzes apmaiņas dalībnieki.

Nākamajā dienā, dalībnieki devās uz Ignalīnas reģionā esošo Aukštaitijas Nacionālo parku, kurš izveidots 1974.gadā, aptverot 40570 hektāru Ignalīnas teritorijas. Parka teritorijā ir gleznaini meži, kalnu reljefs un etnogrāfiskie ciemati, kā arī tajā atrodas daudz kultūras pieminekļu. Pieredzes apmaiņas ietvaros tika apmeklēts šajā teritorijā esošais Aukštaitojis Verslo centra biznesa inkubators, kurš sniedz pakalpojumus jauniem uzņēmumiem. Šis biznesa inkubators ne tikai atbalsta jaunos uzņēmumus, bet arī aktīvi darbojas, lai aktivizētu un popularizētu savā reģionā pieejamos dabas resursus, piemēram, tiek rīkoti dažādi tematiskie pasākumi, nometnes bērniem, izzinoši pārgājieni pa Nacionālo parku.

Tāpat tika apmeklēts šajā reģionā esošais izzinošais, interaktīvais Senlaiku biškopības muzejs, kurš atrodas mežā vidū un ir vienīgais šāda veida muzejs Lietuvā. Tajā dalībnieki iepazinās ar bišu pasauli, to darba, medus vākšanas, un dzīves īpatnībām. Pēc centra apmeklējuma dalībnieki devās uz Varēnas reģionu.

Trešajā dienā, neskatoties uz lietainajiem laikapstākļiem, dalībnieki devās uz Dzūkiju, kultūrvēsturiski senu Lietuvas novadu, kur lielu daļu klāj meži. Tur tika apmeklēts Varēnas sēņu festivāls (lielākais Lietuvā), kurš notiek katru gadu septembra beigās un tajā piedalās dalībnieki no dažādām valstīm. Festivālā goda vietā tiek celta rudens meža karaliene – sēne. To var iegādāties svaigā, sālītā, marinētā veidā, arī dažādos salātos un ēdienos. Festivāla laikā norisinājās Lietuvas amatnieku tirgus, varēja nodegustēt Dzūkijas nacionālos ēdienus, kuros bieži tiek izmantotas dažādas meža sēnes, jo Varēnas reģions ir ļoti bagāts ar sēņu daudzveidību un vairākiem sēņu pārstrādes uzņēmumiem, kā arī vietējās meža ogas. Azartiskākie sēņotāji varēja piedalīties sēņošanas čempionātā.

Pēcpusdienā tika apmeklēta lauku sēta „Grikucis”, kurā tiek audzēti griķi, no kuriem tiek cepta garšīga griķu maize. Dalībniekiem degustācijai tika pasniegta griķu maize un vietējo ārstniecības augu tēja. Lauku sētā tiek piedāvātas izglītojošas meistarklases griķu vākšanā, pārstrādē, ārstniecības augu vākšanā un zinošas saimnieces pavadībā var doties mežā sēņot un ogot.

Pēdējā pieredzes apmaiņas dienā dalībnieki devās uz vietējās teritorijas ārstniecības augu un garšaugu audzēšanas un ievākšanas uzņēmumu. Šajā sociālajā uzņēmumā ne tikai tiek audzēti ārstniecības augi un garšaugi, bet arī tie tiek ievākti tuvumā esošajās pļavās un mežā. Uzņēmumā tiek ievāktas arī sēnes, kuras tiek izmantotas ne tikai garšaugu maisījumos, bet arī ārstnieciskos nolūkos. Vēl tika apmeklēts tradicionālais keramikas centrs, kurā trauki tiek darināta melnās keramikas tehnikā.

Pēc pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki atzina, ka ir nodibināti jauni kontakti, iegūtā informācija būs noderīga meža resursu izmantošanai savās saimniecībās un jaunu ideju radīšanai.