Starpvalstu sadarbības projekta „Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!” ietvaros notika apmācības Līčos

Publicēts : 01.aprīlis.2019

No 22.-24. martam Jelgavas novadā norisinājās mācību seminārs, kurš tika organizēts tieši pirtniekiem no Jelgavas, Gulbenes, Daugavpils, Ilūkstes un Ozolnieku novadiem, kas vēlas pilnveidot savas iemaņas un prasmes savā turpmākajā darbībā. Apmācības bija viens no pasākumiem, kas norisinājās LEADER starpvalstu sadarbības projekta „Dabas spēks un pirts tradīcijas – sev, ģimenei un biznesam!” ietvaros. Tika apskatītas sekojošas lekciju tēmas, iekļaujot praktisko darbošanos pirtī -„Pirtnieka veselība pirtī un ārpus tās”, „Pirts – daba – cilvēks”, „Procedūras, rituāli un pērienu tehnikas pirtī”. Apmācības vadīja Lielvārdes pirts ūdens skolas dibinātājs un vadītājs – Aigars Kruvesis. Norises vieta bija “Viesu Līči”, Jaunsvirlaukas pagasts, Jelgavas novads.

Triju dienu laikā tika apgūtas un praktiski izmēģinātas jaunas pērienu tehnikas, ritmošana pēriena laikā un pērienu tehniku secīga maiņa. Ļoti svarīga bija tēma par pareizu ergonomikas ievērošanu, pareizu elpošanu un pirtnieka svara sadalījumu, izpildot dažādas pērienu tehnikas. Apmācību laikā dalībnieki apguva arī egles, priedes un kadiķa pirts slotas siešanas tehnikas, kuru laikā pirts slotas kātiņš tika “iebalzamēts” – pirts slotas kāts tiek apdedzināts, apstrādāts ar ievaskmedu un, visbeidzot, ievasokts ar vaska sveces sveķiem, tādējādi pirts slotai tiek piešķirts ilgāks mūžs. Bija arī ieskats vārda spēka un tautasdziesmu pielietojuma nozīmē, ar video pierādījumiem uzskatāmi parādīts, kā ūdens pie noteiktas frekvences maina savu struktūru, tātad ir iespēja tam piešķirt nodomu. Tika pārrunāta rituālu nozīme un to atšķirības salīdzinājumā ar parastu pirts procedūru.

Kā atzina paši dalībnieki, katrs ieguva sev jaunas, vēl nebijušas zināšanas, kuras apsolīja drīzumā vien izmantot praktiski, lai apgūto neaizmirstu.