Īstenots projekts “Vēsturiskā Lielbornes muižas parka atjaunošana, labiekārtošana un aprīkošana daudzpusīgai brīvā laika pavadīšanai”

Lielbornes muiža ir vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parka „Daugavas loki“ teritorijā. No Lielbornes muižas un tās parka paveras skati uz Daugavas lokiem, bet Lielbornes muižas parku caurvij straujā Bornes upe, kura izgrauzusi iespaidīgu stāvkrastu ieleju.

2017.gadā Lielbornes muižu un tās aizaugušo parka teritoriju iegādājās SIA „Education Centre DURBE”. Tās valdes locekle Nora Poiša ar prieku informē novadniekus un tālākus viesus par paveikto apkārtnes sakārtošanā. 2018.gadā ticis īstenots LAD  Leader programmas ietvaros realizētais sabiedriskā labuma projekts Nr. 17-03-AL28-A019.2201-000039 „Vēsturiskā Lielbornes muižas parka atjaunošana, labiekārtošana un aprīkošana daudzpusīgai brīvā laika pavadīšanai”. Projekta ietvaros vēsturiskajās vietā uzstādīts pastaigu tilts pār Bornes upi, kā arī atjaunota vēstures avotos minētā skatu platforma pretī Lielbornes muižas kungu mājai, kas, mūsuprāt, izdevusies īpaši skaista. Bet Bornes upes nogāzes pretējā krastā uzstādīta lapene. Tās vieta meklēta vadoties pēc vēsturiskajiem plāniem, ar domu atjaunot skatu, kāds pavēries no tās uz Daugavas lokiem un dzirnavu dīķi V.Štafenhāgena Lielbornes muižas gravīrā (1866). Attīrītas pastaigu takas vairāk kā 1.5 km garumā, no kurām vairāk kā 500 m ir apgaismotas. Parkā vietu atradis atrakciju parks, kurā ietilpst bērnu rotaļu laukums ar šūpoļu komplektu, trošu trase, kāpšanas siena, āra trenažieris. Un kā tad bez 2 labiekārtotām ugunskura vietām nesteidzīgai atpūtai brīnišķīgā vietā. Parka apmeklētāju ērtībām izveidots stāvlaukums, padomājot arī par riteņbraucēju ērtībām, uzstādot 2 velonovietnes, jo caur Lielbornes muižas parku vijas 2018.gadā atklātais veloceļš Nr 35 „Daugavas loki”.  Parks atvērts no 1.maija līdz 30.septembrim no 7.00 līdz 21.00 un pieejams bez maksas. Velobraucējiem, laivotājiem un citiem tūristiem piedāvājam arī iespēju nakšņot Lielbornes muižas kempingā un gardu rīta kafiju. Gaidīsim jūs ciemos 2019.gadā!

Lielbornes muižas bērnu laukums – pirmais sniegs
Lielbornes muižas aka
Lielbornes muižas tilts pār Bornes upi