Jaunieši atver citas durvis

Publicēts : 29.septembris.2021

Pilsoniskā sabiedrība ir viens no būtiskākajiem demokrātijas elementiem. Tā var ietekmēt un virzīt pārmaiņas, kā arī darboties kopējā labuma sasniegšanai. Lai motivētu Dienvidlatgales jauniešus darboties sabiedrības labā, iesaistīties pilsoniskās aktivitātēs un nepieļaut emocionālo izdegšanu, 2021. gada 11. – 12. septembrī Krāslavas novada viesu mājā “Lejasmalas” norisinājās apmācības programma. Tās uzdevums bija sniegt izpratni par līderības pamatelementiem un pēc mācībām jauniešiem būtu motivācija atgriezties savās teritorijās un uzņemties atbildību gan par savu līdzdalību, gan veidot pievienoto vērtību savas vietējās pašvaldības attīstībā.

Valsts izaugsme un pašvaldību attīstība nav iedomājama bez saliedētas un aktīvas sabiedrības. Tā ir vērtība, kuras  spēcināšanai ir jāvelta kopīgi spēki. Sabiedrībai, īpaši jauniešiem, jāzina, kā sadarboties ar valsts pārvaldi, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām, kā rosināt aktuālu jautājumu virzību. Jāuzsver, ka līdzdalība ir arī ļoti būtisks aspekts, kas veicina iesaistīšanos gan kopienas, gan pašvaldības, gan valsts līmeņa sociālajos, kultūras un politiskajos procesos, radot spēcīgu piederības sajūtu.

2019. gadā izdotajā pārskatā, galv.red. Inta Mieriņa “Latvija. Pārskats par tautas attīstību 2017/2018. Sabiedriskā labuma radīšana un kolektīvo resursu nosargāšana Latvijā. Valtenbergs V., Brice L. Kolektīvā pašorganizācija sociālo tīklu platformās” ir iezīmēts, ka  21. gadsimtā varam runāt par līdzdalības formu daudzveidības palielināšanos un jauno informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sniegtajām priekšrocībām. Īpaši tas attiecināms uz dažādu sociālo tīklu platformu sniegtajām iespējām iedzīvotāju savstarpējās sadarbības un līdzdalības veicināšanai, tostarp teritorijas attīstības plānošanā un īstenošanā. Tās darbojas dažādās jomās – pilsoniskajā un politiskajā aktīvismā, dažādās kolektīvās organizācijas formās, tās ļauj īstenot arī neliela mēroga pašorganizēšanās formas ar dažādiem mērķiem – palīdzēt, atbrīvoties no lietām vai dalīties ar tām, identificēt un uzraudzīt teritorijā notiekošo, konsultēties par labākajiem risinājumiem u.tml.

Apmācībās 15 jauniešiem atklāja iekšējo potenciālu un resursus, jo mūsdienās nepieciešamas citas pieejas, stratēģijas panākumiem, kapacitātei ilgtermiņā.  Jaunieši uzzināja par nākotnes līderu aktuālajiem instrumentiem, domāšanas efektivitāti, savas personības potenciāla attīstīšanu.

Divu dienu apmācībās vadītāji – Ieva un Henric Johansson radīja platformu gan sarunām un diskusijām par esošajām prasmēm, gan iemaņām un pieredzi, gan jaunu zināšanu iegūšanai. Programma sniedza ieskatu par vēlamo virzību izaugsmei, izcēla katra dalībnieka individuālo, unikālo, iekšējo cilvēkspēku būt pilsoniski aktīvam. Apmācību procesā dalībniekiem bija iespēja piemērīt “jaunās brilles” jeb – iegūt citu redzējumu par notiekošo, resursiem un arī iespējām saviem un kopīgiem sasniegumiem, personīgiem un arī darbojoties savā kopienā.

Abi treneri, savstarpēji papildinot viens otru – radīja programmu ar neformālās izglītības un pašrefleksijas metodēm.

auniešu atsauksmes: 

  • “Apmācības deva solīto lādiņu un motivāciju līdzdarboties. Iemācījos jaunās domāšanas stratēģiju, kas ļāva labāk izprast sevi un arī līdzcilvēkus”;
  • “Izvērtēju savas spējas un tagad uz dažādām lietām, problēmām, risinājumiem skatīšos no cita rakursa”.

Citas durvis ir atvērtas, un mēs to darām, lai sekmētu demokrātijas kultūru!

Vēlies uzzināt vairāk? Izlasi! Emuārs “Jaunieši atver citas durvis”

Projektu “ES Dienvidlatgalē varu!” finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”