Atskats uz pieredzes braucienu Ziemeļvidzemē

Publicēts : 30.jūlijs.2021

27. un 28. jūlijā Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība „Kaimiņi” organizēja pieredzes apmaiņas braucienu Augšdaugavas novada mājražotājiem, projektu īstenotājiem un potenciālajiem projektu iesniedzējiem biedrības „No Salacas līdz Rūjai” darbības teritoriju „LEADER projekti Ziemeļvidzemē, labā prakse un projektu ieguldījums teritorijas attīstībā”. Divu dienu laikā delegācijas dalībnieki ne tikai apskatīja saimniecības un uzņēmumus, kas aktīvi iesaistās projektu apguvē, bet arī izbaudīja vidzemnieku viesmīlību un skaisto dabas ainavu.

Atpūtas Komplekss „Avoti” iepazīstināja ar savu darbības sfēru, kā arī izrādīja BMX muzeju, kurā goda vietā atrodas Māra Štromberga olimpiskais divritenis.  

Naukšēnu vīna darītava lepojās ar starptautiskās degustācijās augstu novērtētiem vīniem, kas tapuši no paradīzes abolīšu šķirņu ābelēm. Vīna darītavā tiek gatavoti arī sidri un degvīni.

Ziemeļvidzemes iepazīšana turpinājās kruīzā Burtnieku ezerā „Made Marija”. Kuģa kapteinis ar patiesu degsmi stāstīja ne tikai par ezera kultūrvēsturi un ģeogrāfiju, bet arī dalījās pieredzē par LEADER projekta „Pontonlaivas iegāde ar tūrismu saistītu konkurētspējīgu pakalpojumu izveidei” realizācijas gaitu. Dabas krāšņums nebeidza  pārsteigt Skaņākalna dabas parkā. Tas ir īpaši iecienīts tūrisma objekts, kur apmeklētājus trīs kilometru garumā gaida lielizmēra koka figūras – putni.

Vidzemes saimnieku viesmīlība tika baudīta saimniecībā „Mazdzērvītes”/Latvijas Steiku klubā. Vakariņas pārvērtās izzinošā lekcijā par liellopu audzēšanu un steiku gatavošanas pamatprincipiem.  

Naktsmītnes delegācijai tika piedāvātas „Bestes Apartamentos”, kas tapuši pateicoties LEADER projektam „Apartamentu tipa ekonomiskās klases viesnīcas izveide”. Līdzās viesnīcai ir realizēts vēl viens iespaidīgs projekts – „Bestes tenisa korti”, kas tenisa cienītājiem ir atvērti visos gadalaikos.

Otrajā brauciena dienā tika apskatīta nelielā Kocēnu pilsēta, kur īstenoti vairāki veiksmīgi LEADER sabiedriskā labuma projekti – gan Kocēnu muižas un parka labiekārtošana, gan sporta zāles digitalizācija un florbola slavas zāles izveide.

Kocēnu zirgaudzētavā, kur realizēts LEADER projekts „Droša braukšana”, tik pat droši katram brauciena dalībniekam tika piedāvāta iespēja uzsēsties zirgam mugurā un novērtēt savas jāšanas prasmes.

Pieredzes apmaiņas braucienu noslēdza viesošanās Valmiermuižā. Te aktīvi darbojas kultūras biedrība, kas iesaistās pils parka teritorijas labiekārtošanā un kultūras norišu piedāvājuma izveidē gan realizējot projektus, gan piesaistot sponsorus, tai skaitā Valmiermuižas alus darītavu.