2016. gada 22. jūlijā Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Publicēts : 22.jūlijs.2016

Daugavpils un Ilūkstes novados stažēsies Moldovas eksperti, identificējot uz vajadzībām balstītus risinājumus lauku teritoriju attīstībai

No 24. – 37. jūlijam biedrība “Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerības “Kaimiņi” savā darbības teritorijā  uzņems divus Moldovas pārstāvjus, lai pēc individuāli izstrādātas stažēšanās programmas iegūtu pieredzi un zināšanas. Programmā notiks partnerības darba izzināšana, kā arī vizītes pie vietējiem uzņēmējiem, NVO un pašvaldībām.

Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi” kā biedrības „Latvijas Lauku forums” biedru organizācija ir iesaistījusies Latvijas – Moldovas sadarbības iniciatīvā, ko 2012. gadā, izveidojot sadarbību starp valsts institūcijām uzsāka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, bet 2014. gadā sadarbībai pievienojās biedrība “Latvijas Lauku forums” iesaistot Moldovas NVO „Pro Cooperare Regionala”. Sadarbība tika izveidota un tiek turpināta, lai sniegtu atbalstu lauku attīstības un uzņēmējdarbības veicināšanas jautājumos Moldovas Ziemeļu reģionā, kā arī apzinātu Latvijas iniciatīvas, kas var kalpot kā paraugs un iedvesmas avots citiem.

Šomēnes Latvijā viesosies vairāk kā 45 Moldovas pārstāvji, no kuriem 18 stažēsies dažādās vietējās rīcības grupās visā Latvijā. Stažēšanās mērķis ir detalizēti iepazīties ar vietējo rīcības grupu administratīvo darbu un institucionālo ietvaru. Stažieri iegūs praktisku informāciju par dažādām Latvijas reģionu iniciatīvām atbilstoši savai profesionālajai darbībai Moldovā. Savukārt, divas vizītes noslēdzošās dienas – 28. un 29 jūlijā iesaistītās puses no Latvijas un Moldovas strādās Daugavpilī, kur ciešā sadarbībā ar Latvijas Lauku forumu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju tiks rīkota nometne – vasaras skola. Tās mērķis ir nodrošināt kvalitatīvus un individuāli pielāgotus mentoringa pakalpojumus par pašvaldību, uzņēmējdarbības, tūrisma u.c. jomu projektu plānošanu un īstenošanu. Šī pasākuma ietvaros vietējo rīcības grupu un Moldovas pārstāvjiem būs iespēja apzināt turpmākās sadarbības iespējas, kā arī iegūt plašākas zināšanas un praktisku pieredzi sadarbības projektu izstrādē. Iegūtā pieredze veicinās veidot priekšnosacījumus LEADER pieejas iedzīvināšanai Moldovā, spēcinot vietējo ekonomiku, sociālā un cilvēkkapitāla attīstību Moldovas Ziemeļu reģiona lauku teritorijās.

Īpaši nozīmīgs sadarbības aspekts ir vietējā līmeņa publisko privāto partnerību attīstība un to izveide Moldovā, kas balstās uz mērķtiecīgu privātā sektora, NVO un valsts pārvaldes partnerību. Šāda sadarbība ir praksē balstīts sadarbības piemērs, kas mudina Moldovas pārvaldes struktūras attīstīt efektīvas partnerības ar NVO, uzņēmējiem, risinot attīstībai nozīmīgus jautājumus, piemēram, spēcinot vāji attīstīto plānošanas kapacitāti, sekmējot atbalstu uzņēmējdarbībai, apzinot savus resursus un izlietot tos efektīvi, attīstības stratēģiju izstrādē un ieviešanā balstīties uz savu iedzīvotāju vajadzībām.

Īstenotās starpvalstu sadarbības aktivitātes veicina Latvijas attīstības sadarbības politikas mērķu sasniegšanu, stiprinot Latvijas kā divpusējā donora lomu, veicinot sabiedrības izpratni un atbalstu attīstības sadarbībai, ka arī sekmējot Latvijas darbu starptautisko attīstības mērķu sasniegšanā un starptautisko saistību izpildē. Attīstības sadarbība ir palīdzības sniegšana trūcīgām un mazāk attīstītām valstīm, veicinot šo valstu un to sabiedrību ilgtermiņa sociālo un ekonomisko attīstību, samazinot nabadzību un nodrošinot mieru un drošību pasaulē. Līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā 2004. gadā Latvija no palīdzības saņēmējas ir kļuvusi par donorvalsti, pildot uzņemtās starptautiskās saistības globālās attīstības veicināšanā un atbalsta sniegšanā attīstības valstīm. Vienlaikus attīstības sadarbība nav vienvirziena – Latvija nav tikai devēja, bet arī ieguvēja, sadarbības procesā iegūstot ne tikai pieredzi un zināšanas, bet arī jaunas kvalitātes attīstības turpmākai veicināšanai

Mediju uzmanībai

Mediji un iedzīvotāji laipni aicināti tikties ar Moldovas pārstāvjiem 25.jūlijā plkst. 11:00 Sēlijas ielā 25, Lauku centra mācību auditoriā , lai kopīgā sarunā dzirdētu par Moldovas kolēģu pieredzi.

kontakti

Inga Krekele

Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi”

E-pasts: .inga.krekele@gmail.com, tel. 29184640

Vairāk informācijas: www.llf.partneribas.lv

Aktivitātes tiek īstenotas projekta „ Atbalsts Moldovas Ziemeļu reģionam reģionālās attīstības veicināšanā, sekmējot vietējo partnerību un lauku tīkla izveidi strukturētai un efektīvai līdzdalībai un starpnozariskiem ekonomiskās un sociālās attīstības risinājumiem” (projekta Nr. ĀM/GPK-22/2016, līguma Nr. 24) ietvaros. Projektu līdzfinansē LR Ārlietu ministrija.

Latvijas Lauku forums (LLF) ir nacionāla mēroga nevalstiskā organizācija, kas dibināta 2004. gadā. Biedrības misija ir veicināt Latvijas lauku līdzsvarotu attīstību, lai Latvijas lauki kļūtu par vietu, kur dzīvo apmierināti cilvēki, kuri savā dzīves vietā spēj realizēt ekonomiskās un sociālās vajadzības. LLF darbojas 68 biedru organizācijas. Vairāk par LLF: llf.partneribas.lv